Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑλτης

Να σταματήσουμε τον ΕΝΦΙΑλτη

Συστατικό στοιχείο των μνημονιακών πολιτικών (ήδη από το 2011) αποτέλεσε η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Εκίνησε με το ΕΕΤΗΔΕ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) το Φθινόπωρο του 2011, συνεχίστηκε με το ΕΕΤΑ για να μονιμοποιηθεί (και να επεκταθεί) σήμερα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ. Κάθε μία από τις εκδοχές αυτές αποτέλεσε (και αποτελεί) μια μορφή βάρβαρης και εξωπραγματικής φορολόγησης (ειδικά για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα) που δικαίως βαφτίστηκαν ως “χαράτσια”:

Τα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία αποτελούν συμπληρωματική πρακτική στην υπέρμετρη φορολόγηση των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, όπως αυτή αποτυπώθηκε τα 4,5 μνημονιακά χρόνια σε δεκάδες νομοθετήματα. Με την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη (έμμεση φορολογία 23%), την οποία μάλιστα σκέφτονται να επεκτείνουν ακόμα και στα απολύτως βασικά είδη αναπαραγωγής των εργαζομένων (είδη διατροφής κλπ), με την εξοντωτική φορολογία στα καύσιμα και την ενέργεια (πετρέλαιο). Με την κατάργηση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους (26% από το πρώτο ευρώ) και τη μείωση του στους μισθωτούς, με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μικρά εισοδήματα. Με την εξαφάνιση των όποιων φοροαπαλλαγών υπήρχαν και με το βραχνά των “τεκμηρίων διαβίωσης”. Με την ασύλληπτη (και “Συνταγματική” όπως έκρινε το ΣτΕ) έμπνευση των “τελών επιτηδεύματος” και τα εξοντωτικά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όλα αυτά από τη μια, γιατί από την άλλη υπήρξε μείωση συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα, έξτρα φοροαπαλλαγές και χαρίσματα φόρων στο κεφάλαιο, με πιο χαρακτηριστική αυτή των εφοπλιστών με τις 56 θεσμοθετημένες φοροαπαλλαγές.
Τα παραπάνω όπως είναι λογικό έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη τα “χρέη” προς το δημόσιο, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια, αυξάνονται με ρυθμό 1 δις ευρώ ανά μήνα. Αφορούν σε 2,6 εκατ. που χρωστούν στην εφορία, 1,3 εκατ. Που οφείλουν στα ταμεία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα “κόκκινα” δάνεια στις Τράπεζες, οι οποίες συνεχώς ανακεφαλαιοποιούνται σκανδαλωδώς.
Όλα τα παραπάνω “ιδιωτικά χρέη” καταλήγουν στον εκβιασμό της δήμευσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος πιστώθηκε σε 5,5 εκατ. φορολογούμενους και αφορά σε περίπου 6 εκατ, κατοικίες, με αναμενόμενο ποσό είσπραξης στα 3,7 δις € συνολικά (ενώ το ΕΕΤΑ ήταν περίπου 2,6 δις) αποτελεί επί της ουσίας (όπως και οι προκάτοχοι του) μια μορφή κεφαλικού φόρου μια και :
·      απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή “προοδευτικότητας” στην κλιμάκωση του, με τον ίδιο τρόπο φορολογείται ο κάτοχος μιας γκαρσονιέρας στα Σεπόλια, με τον κάτοχο μια τεράστιας βίλας στην Εκάλη
·      δεν έχει κανένα αφορολόγητο ποσό ή κάποια απαλλασσόμενη έκταση ιδιοκτησίας (πληρώνεις ακόμα και αν έχεις εξ αδιαιρέτου μισό ερείπιο στο χωριό)
·      δε συνδέεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και τη δυνατότητα του να πληρώσει (φτάνοντας στον παραλογισμό άνεργοι με μηδενικό εισόδημα, αλλά λιγοστά “τεκμήρια” να φορτώνονται με εξωφρενικά ποσά φόρου
·      ξεχνάει ότι κατά την αγορά του ακινήτου ή την κληρονομιά του εξοφλήθηκαν αντίστοιχοι φόροι (και συνεχίζουν έκτοτε με τα δημοτικά τέλη, χαρτόσημα, φόρους υπέρ τρίτων κλπ) με αποτέλεσμα να έχει ήδη φορολογηθεί πολλαπλά
·      βασίζεται σε εξωπραγματικές (για τα σημερινά δεδομένα κατάρρευσης της αξίας των ακινήτων) “αντικειμενικές αξίες”, σε υπερβολική φορολόγηση αγροτεμαχίων εντός οικισμού
·      επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της περιουσίας (αγροτεμάχια, χωράφια, οικόπεδα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.λ.π.)
·      εξαιρεί φυσικά τις τράπεζες που έχουν υποθηκευμένα χιλιάδες ακίνητα και το φορτώνεται εξολοκλήρου στο δανειολήπτη
·      φυσικά κατευθύνεται στο σύνολο του για να πληρώσει ένα τεράστιο, τοκογλυφικό -και μη διαχειρίσιμο- χρέος στους διεθνείς πιστωτές (ΕΚΤ-ΔΝΤ)
Οι φόροι, οι οφειλές και οι κατασχέσεις αποτελούν ένα ακόμα σύστημα μεταβίβασης εισοδήματος από τις κυριαρχούμενες προς τις κυρίαρχες τάξεις, ένα σύστημα απόσπασης ακόμη περισσότερης υπεραξίας για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών, Ελλήνων και ξένων. Η έμπρακτη αντίσταση στις πολιτικές αυτές αποτελεί ένα ακόμα όπλο στα χέρια της αγωνιζόμενης κοινωνίας που οφείλει να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Αυτό έδειξε και η περίοδος από το 2011 και μετά όπου οι πολιτικές πρακτικές ενός πλατειού κινήματος “Δεν πληρώνω” (ειδικά γύρω από τη ΔΕΗ και τα διόδια) ενέπλεξαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, πλάι στις απεργίες, στις εργατικές κινητοποιήσεις, στις πλατείες κλπ, ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο. Εκπαίδευσαν εκατοντάδες συλλογικότητες στην ανυπακοή και στην αλληλεγγύη και έφεραν και κάποια μικρά αποτελέσματα, όπως η αποσύνδεση του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) από τον εκβιασμό της διακοπής ρεύματος.

Αντικειμενικά, εκατομμύρια συμπολιτών μας δε θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, γιατί πολύ απλά αδυνατούν να το κάνουν. Το ζήτημα είναι η άρνηση αυτή πληρωμής να μην είναι ατομική, στα κρυφά και με ενοχές. Να είναι συνειδητή, δημόσια, ανοικτή, ανακοινωμένη, με πολιτική στήριξη και περηφάνεια. Με χρήση κάθε νομικού μέσου, με εξάντληση των περιθωρίων που μας δίνει ο νόμος. Κυρίως, όμως, με την επανεκκίνηση τοπικών πρωτοβουλιών σε κάθε γειτονιά και πόλη που να οργανώσουν την αντίσταση αυτή και ενωτικό-δημοκρατικό συντονισμό όλων των αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Στον αγώνα αυτό οφείλουν να μπουν μπροστά οι επιτροπές βάσης, οι λαϊκές συνελεύσεις, τα σωματεία, οι συνδικαλιστές, οι πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται κόντρα στα μνημόνια, οι δημοτικοί σύμβουλοι κοκ βγαίνοντας δημόσια να καλέσουν σε ανυπακοή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Για να αναπτυχθεί μέσα από την κίνηση της κοινωνίας το αναγκαίο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή, που απαιτεί η εποχή μας.

Κατάργηση όλων των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΑ, ΕΕΤΗΔΕ) στην ακίνητη περιουσία με αναδρομικό χαρακτήρα και αντικατάσταση τους από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με όποια μορφή και αν εμφανίζεται (off shore κλπ)
Απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, μπλόκο στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
Διαγραφή χρεών (σεισάχθεια) στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες για όσους αποδεδειγμένα δεν είχαν επαρκή εισοδήματα

Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι

Κανένα σπίτι στα χέρια Εφορίας – Τραπεζών
κάθε Δευτέρα στις 7:30 μ.μ.
Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων
σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ. Βαρβάρα)
 http://patissiasynelefsi.blogspot.com
patissia.synelefsi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: