Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ενώ έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια την κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων ολόκληρων αιώνων βλέποντας τη γιγάντωση της ανεργίας να γίνεται εργαλείο υποταγής, το κράτος και οι μηχανισμοί του, το αστικό μπλοκ εξουσίας διαλύει ότι έχει απομείνει από τα δημόσια κοινωνικά αγαθά με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πεδίου κερδοφορίας.

Απέναντι στην προσπάθεια ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων επιστρατεύονται κάθε είδους αναχώματα  όπως οι κατασταλτικές δυνάμεις, η εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και η φασιστική βία στην πιο σκληρή της εκδοχή όπως συνέβει στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ήδη έχουμε βιώσει την επίθεση αυτή στα κοινωνικά αγαθά με την υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων (Γενικό νοσοκομείο Πατησίων και 7ο ΙΚΑ στη γειτονιά μας)  και σχολείων. Τον προηγούμενο χρόνο έκλεισαν 1.150 σχολεία ενώ καταργήθηκαν οι  πιο δημοφιλείς ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων αφήνοντας έξω χιλιάδες μαθητές και απολύοντας πάνω από 2.000 εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα λόγω της αύξησης του διδακτικού ωραρίου 10.000 αναπληρωτές δεν θα ξαναδουλέψουν.

Στο ίδιο πλαίσιο υπάγεται η οδηγία αύξησης κατά 10℅ του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με αποτέλεσμα τη στοίβαξη τους σε τμήματα των 30 μαθητών.  Το υπουργείο παιδείας δημιουργεί τεχνητές υπεραριθμίες αποψιλώνοντας το ολοήμερο σχολείο και όλες τις υποστηριχτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα υποδοχής και ένταξης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες).

Το «νέο» λύκειο μετατρέπεται σε ακόμη σκληρότερο εξεταστικό κέντρο με πανελλήνιες εξετάσεις και στις τρείς τάξεις του λυκείου και πρακτική κατάργηση του μαθητικού συνδικαλισμού, ενισχύεται έτσι ο ρόλος του ως μηχανισμού εντατικοποίησης και πειθάρχησης του μαθητικού σώματος.  Το  «νέο» λύκειο δεν είναι το σχολείο στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας, αλλά λειτουργεί ως φίλτρο αποκλεισμού από την εκπαίδευση ειδικά για τα παιδιά που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοπολιτικά στρώματα.   Οι καθηγητές δε διεκδικούν μόνο τα εργασιακά τους δικαιώματα, υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο έξω από τους νόμους και την πειθάρχηση της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε τον αγώνα μας. Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία στο πλευρό των εκπαιδευτικών.

Ο αγώνας τους είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Συμπορευόμαστε μαζί τους και στηρίζουμε τις απεργιακές επιτροπές, έμπρακτα, σε κάθε γειτονιά, συγκροτώντας πλατιά αγωνιστικά μέτωπα.
 Δε θέλουμε εκπαίδευση για λίγους κι εκλεκτούς….
Θέλουμε παιδεία για όλους!

Λαϊκή Συνέλευση  Πατησίων
                                                                                     


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: