Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία


Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις. Αν δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει

1η Μάη του 1886, έπειτα από δυναμικούς αγώνες χιλιάδες εργάτες  στο Σικάγο κατεβαίνουν σε απεργία διεκδικώντας πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα  8ωρο και αυξήσεις στους μισθούς. Ο αγώνας τους καταστέλλεται με άγριο και αιματηρό τρόπο ωστόσο η πάλη των εργατών ενάντια στην σκληρή εκμετάλλευση κατέληξε νικηφόρα.  Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα δράσης και αλληλεγγύης των εργαζομένων. Είναι συνδεδεμένη με αγώνες για τους μισθούς, για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και με αγώνες ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών που αποτελούν τις βιαιότερες όψεις του συστήματος οι οποίες συντελούν στον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων.

      Τα αιτήματα της εργατικής πρωτομαγιάς ήταν πάντα επίκαιρα, παρόλα αυτά σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Η φετινή πρωτομαγιά συμπίπτει με τρία χρόνια στα μνημόνια και την εποπτεία της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Τρία χρόνια μέσα στα οποία πάγιες εργατικές κατακτήσεις καταστρατηγούνται και επιχειρείται επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, το ίδιο και το 8ωρο. Ελαστικές σχέσεις εργασίας παγιώνονται. Οι απολύσεις απελευθερώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται, συντάξεις και μισθοί πετσοκόβονται. Κοινωνικά αγαθά, όπως η παιδεία και η υγεία διαλύονται, το ρεύμα και το νερό μετατρέπονται σε προνόμια για λίγους. Παράλληλα, οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιούνται και καταστέλλονται. Ο συνδικαλισμός τείνει να γίνει παράνομος και η εργοδοτική βία εντείνεται και νομιμοποιείται σε βαθμό που επιτρέπει γεγονότα όπως το πρόσφατο παράδειγμα στη Μανωλάδα. Και το βαρέλι δεν έχει πάτο… Νέα, σκληρότερα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε όλα τα παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκουν έδαφος να ριζώσουν τα απεχθή ιδεολογήματα του φασισμού και του ρατσισμού.

      Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή, είναι απεργία. Κανείς δεν μπορεί να τη μεταφέρει, κατά το δοκούν, καθώς  κατοχυρώθηκε από τους αγώνες των εργαζομένων για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.  Δεν τιμάμε μια επέτειο αλλά εμπνεόμαστε από τις μάχες του χθες για τους αγώνες του σήμερα. Το παράδειγμα των εργατών στο Σικάγο, δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν, ότι οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, οι παραγωγοί του πλούτου, μπορούμε οι ίδιοι να τον διαχειριστούμε, μπορούμε να πάρουμε όλο τον κόσμο στα χέρια μας.  Η επίθεση που δεχόμαστε είναι γενικευμένη. Η απάντηση μας πρέπει να δοθεί μέσα από ενωτικούς, συλλογικούς αγώνες.  Έχουμε να κερδίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΪΟΥ, 11π.μ. ΜΟΥΣΕΙΟ

Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: