Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αλληλεγγύη στη Βίλα Αμαλίας

Στις 20/12/2012 αστυνομικές δυνάμεις, με παρουσία εισαγγελέα και με πρόσχημα μια ανώνυμη, ανυπόστατη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών, εισβάλλουν στον ιστορικό, ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Βίλας Αμαλίας στην Πλ. Βικτωρίας.

Το σπίτι στην οδό Χέυδεν και Αχαρνών, όπως χιλιάδες δημόσια ακίνητα, αφέθηκε να ρημάξει. Το 1990 καταλείφθηκε από κοινωνικούς αγωνιστές που ξεκίνησαν έκτοτε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα καθώς και την αποκατάσταση του σπιτιού. Στην κατάληψη της Βίλας λειτουργεί συναυλιακός χώρος και αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ γίνονται κατά καιρούς προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις καθώς και διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται και η τυπογραφική κολλεκτίβα Rotta, όπου τυπώνονται βιβλία, αφίσες, κείμενα και μπροσούρες πολιτικών ομάδων και συλλογικοτήτων. Η Βίλα Αμαλίας, εδώ και 22 χρόνια ιστορίας, αποτελεί ένα σύμβολο αντίστασης σε κάθε εμπορευματοποιημένη έννοια, ένα σύμβολο αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα, ένα πολύχρονο παράδειγμα αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης.

Λίγες μέρες αργότερα και σε απόλυτη εναρμόνιση με την επίθεση στη Βίλα Αμαλίας, οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Στο όνομα της ¨πάταξης του παραεμπορίου¨, προσαγάγουν μετανάστες μικροπωλητές στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, παραβιάζουν στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και κατάσχουν τα μηχανήματα του ελεύθερου και αντιεμπορευματικού ραδιοφωνικού σταθμού 98FM, ο οποίος εκπέμπει μέσα από το χώρο της ΑΣΟΕΕ. Τέτοιες πρακτικές, στοχεύουν στη φίμωση των κοινωνικών χώρων, όπου συντελούνται κινηματικές διεργασίες και αποτελούν επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο, ποινικοποιώντας έτσι την πολιτική έκφραση και δράση της αγωνιζόμενης νεολαίας. Το άσυλο καθώς αποτελεί λαϊκό κεκτημένο δε καταργείται στα χαρτιά και με κανένα νόμο και η αξία χρήσης του νοηματοδοτείται μέσα από τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η επίθεση θα περιοριστεί στη Βίλα και την ΑΣΟΕΕ αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο καταστολής, το οποίο ήδη έχουμε ζήσει στη γειτονιά μας με την εισβολή και το σφράγισμα της κατειλημμένης Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Οι κοινωνικοπολιτικοί χώροι που αντιστέκονται απέναντι στη βαρβαρότητα που θέλει να μας επιβάλλει το κράτος και το κεφάλαιο είναι δομές που ενισχύουν τη συλλογική σκέψη και δράση, είναι εστίες οργάνωσης και αγώνα. Καθώς η κρίση βαθαίνει και η γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση είναι θέμα χρόνου να εκφραστεί, οι χώροι αυτοί ενδέχεται να αποτελέσουν κέντρα αγώνα και αντίστασης. Για τους λόγους αυτούς, κράτος, κυβερνήσεις και ΜΜΕ, στοχεύουν στη τρομοκράτηση όλων όσων αντιλαμβάνονται τη συλλογική δράση και την αντίσταση ως μόνο δρόμο ενάντια στον καπιταλιστικό αυταρχισμό. Ειδικότερα η Βίλα Αμαλίας έχει ένα παραπάνω λόγο να στοχοποιείται καθώς αποτελεί και θα αποτελέσει ανάχωμα ενάντια στον εκφασισμό και την απονέκρωση της συγκεκριμένης γειτονιάς, όπως έγινε στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

Δια στόματος κ. Δένδια, ως εκπροσώπου της συγκυβέρνησης των μνημονίων, ακούσαμε ότι οι παραπάνω χώροι λειτουργούσαν σε καθεστώς ¨ανομίας¨. Ανταπαντάμε ότι: Ανομία είναι όταν μια ολόκληρη κοινωνία οδηγείται στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανέχεια. Ανομία είναι, η ολοένα αυξανόμενη ανεργία, οι μισθοί πείνας, τα χαράτσια και οι φοροεπιδρομές στους φτωχούς την ίδια ώρα με τις φοροαπαλλαγές στους πλουσίους. Ανομία είναι κρυμμένες λίστες στα συρτάρια και οι «ελεύθερες οικονομικές ζώνες» που λειτουργούν πέρα από κάθε νομικό πλαίσιο και έλεγχο (βλ. Cosco στο λιμάνι του Πειραιά). Ανομία είναι τα φασιστικά πογκρόμ σε μετανάστες και ο βασανισμός αγωνιστών στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Ανομία είναι η καταστολή της αστυνομίας και η καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κάτω τα χέρια σας από τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους
Αλληλεγγύη στη Βίλα Αμαλίας
Κάτω τα χέρια σας από το άσυλο
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: