Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κανένα Παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Χιλιάδες βρέφη και νήπια έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών (ΠΣ) του Δήμου της Αθήνας (και όχι μόνο), εγκαταλείποντας τα νέα ζευγάρια χωρίς ένα δίκτυο ολοκληρωμένης προσχολικής φιλοξενίας και φροντίδας των παιδιών τους. Η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και η δημοτική αρχή (Καμίνης), συνέχισαν τις πολιτικές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων παγώνοντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μειώνοντας τους συμβασιούχους και κλείνοντας σταθμούς σε μια περίοδο που αποχώρησαν με σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι/ες εξαιτίας των αντιασφαλιστικών νόμων. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις γονέων για εγγραφές των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί λόγω μείωσης μισθών και ανεργίας αδυνατούν να τα πηγαίνουν σε ιδιωτικούς.
Όταν λοιπόν καλούνται να λειτουργήσουν φέτος οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με το μισό προσωπικό και με περιορισμένες πάνω από 50% επιχορηγήσεις από δημόσιους και δημοτικούς πόρους, τότε άλλοι θα κλείσουν και άλλοι θα συμπτυχθούν σε αίθουσες-κλουβιά χωρίς αυλές.
Η καταστρατήγηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών και της νόμιμης αναλογίας παιδιών - παιδαγωγών - τετραγωνικών, η αύξηση των ωραρίου των παιδαγωγών κατά 2 ώρες την ημέρα έχει ως συνέπεια τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε πάρκινγκ και αποθήκες παιδιών και των παιδαγωγών σε προσωπικό φύλαξης παιδιών, που για τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την υγιεινή των παιδιών. Οι λαϊκές οικογένειες, που βιώνουν την ανεργία και τις περικοπές των αποδοχών, δεν έχουν καμιά κοινωνική προστασία αφού είτε δεν θα πάρουν τα παιδιά της στον δημοτικό παιδικό σταθμό μπλέκοντας σε ένα φαύλο κύκλο ανεργίας, είτε θα αναγκαστεί να πληρώσει τσουχτερά τροφεία (300-500 ευρώ τροφεία μηνιαίως όπως ζητούν οι ιδιωτικοί ΠΣ).
Ο Δήμος ας αναλάβει τις ευθύνες του και αντί να κόβει το νερό σε πάρκα και να καταστέλλει αυτοδοαχειριζόμενους χώρους (Δημοτική Αγορά Κυψέλης) ας ανταποκριθεί έστω στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις του προς τους δημότες, για τις οποίες εξάλλου εισπράτει και υπέρογκα δημοτικά τέλη. Λεφτά υπάρχουνε και το γνωρίζουν όλοι καλά μόνο που προτιμούν να τα δίνουν στους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους δανειστές.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να κινητοποιηθούν ώστε:
  • Να απορροφηθούν όλα τα βρέφη και τα νήπια από τους παιδικούς σταθμούς – κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με προϋπόθεση την:
  • Κάλυψη όλων των αναγκών των δημοτικών παιδικών σταθμών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τακτοποίση συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτούς και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς και
  • Σύγχρονες και εξοπλισμένες υποδομές σε Δημόσιους, Δωρεάν και με Παιδαγωγικό χαρακτήρα Παιδικούς Σταθμούς
  • Κατάργηση των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς
  • Να μην την πληρώνουν οι πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι μετανάστες (οι οποίοι παρά τους φασιστικούς μύθους που κυκλοφορούν καταλαμβάνουν μόνο το 5% των θέσεων). Δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε λογικές κοινωνικού κανιβαλλισμού, όπως θέλουν να μας επιβάλλουν.

Αν παρά τις κινητοποιήσεις μας δεν απορροφηθούν όλα τα παιδιά (όπως φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί σήμαρα ή στο εγγύς μέλλον) καλούμε τους γονείς να αυτοοργανωθούν και να οργανώσουν δικά τους δίκτυα υποστήριξης, αλληλεγγύης, φύλαξης και εκπαίδευσης των παιδιών μια και το μέλλον βρίσκεται στα δικά μας χέρια και όχι στο σύστημα που μας έφτασε ως εδώ. Η συνέλευση μας είναι πρόθυμη να στηρίξει και να βοηθήσει κάθε τέτοιο εγχείρημα.

Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων
Patissiasynelefsi.blogspot.gr
Κάθε Δευτέρα στις 19:30 στην Αγ. Βαρβάρα (σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: