Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εκατοντάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός των παιδικών σταθμών (ΠΣ) του Δήμου της Αθήνας


ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
 
Εκατοντάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός των παιδικών σταθμών (ΠΣ) του Δήμου της Αθήνας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν χρόνια ολόκληρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, αφήνοντας τα νέα ζευγάρια χωρίς ένα δίκτυο ολοκληρωμένης προσχολικής φιλοξενίας και φροντίδας των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) κατατέθηκαν από γονείς 5.682 αιτήσεις για τους 82 ΠΣ του δήμου. Εγιναν δεκτά 953 βρέφη και 3.775 νήπια, σύνολο 4.708 παιδιά συν άλλα 500 που θα πάρουν μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ. Επομένως σχεδιάζουν στη σχολική χρονιά 2012-2013 να κάνουν δεκτά 5.208 παιδιά. Αφήνουν εκτός 460 χαρακτηρίζοντάς τα «επιλαχόντα» συν άλλα 403 ως «απορριπτέα» (κάποιο «πρόβλημα» είχε η αίτηση, δεν προσκομίστηκαν όλα τα αναγκαία έγγραφα κλπ.).
Σημειωτέον στα κτίρια των παιδικών σταθμών χωρούν 5.500 παιδιά, σχεδόν 300 περισσότερα από όσα σχεδιάζουν να πάρουν τώρα. Οι μειωμένες θέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι «τηρούν το νόμο περί χωρητικοτήτων», παίρνουν τόσα παιδιά όσα προβλέπεται να φιλοξενούνται με βάση τα τ.μ. κάθε ΠΣ, γενικά τους χώρους του.
Η χωρητικότητα, γενικά η καταλληλότητα κάθε κτιρίου που φιλοξενεί νήπια είναι πράγματι ζήτημα, το οποίο όμως οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές χρόνια ολόκληρα δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να το αντιμετωπίσουν. Όλα τα σχέδια οικοδόμησης ΠΣ στο Δήμο της Αθήνας έμειναν στα χαρτιά, ενώ υπάρχουν σχετικές μελέτες και μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό των εργαζομένων του Δήμου. Αντί οι δημοτικοί ΠΣ να δέχονται λιγότερα παιδιά, ειδικά στη γενικευμένη κρίση που ζούμε σήμερα θα έπρεπε κάθε χρόνο να δέχονται περισσότερα παιδιά καλύπτοντας -έστω σταδιακά- τις διευρυνόμενες ανάγκες των οικογενειών. Επιπλεόν θα πρέπει οι παιδικοί σταθμοί να στελεχωθούν πλήρως με το κατάλληλο προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι αποκλειστικά με μόνιμες σχέσεις εργασίας και όχι υποκείμενο ομηρίας και εκβιασμών διαφόρου τύπων συμβάσεων. Η ασφάλεια, η ανάπτυξη των παιδιών και ανακούφιση του γονιού για το που και σε τι συνθήκες θα αφήσει το παιδί του, ώστε να μπορεί να εργάζεται ή να ψάξει για δουλειά, δεν απασχολούν ούτε τους δημάρχους ούτε την κυβέρνηση.
Σήμερα όσα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός, τόσες περισσότερες λαϊκές οικογένειες μένουν ξεκρέμαστες, καθώς σε καιρούς γενικευμένης στέρησης και ακρίβειας, πόσα νέα ζευγάρια μπορούν να πληρώνουν 300-500 ευρώ τροφεία μηνιαίως όπως ζητούν οι ιδιωτικοί ΠΣ;
 
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τη φροντίδα τους.
  • Να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα κατασκευής- βελτίωσης – αύξησης των υποδομών ώστε 
  • Να απορροφηθούν όλα τα βρέφη και τα νήπια από τους παιδικούς σταθμούς και μη μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμού.
  • Να σταματήσει να πέφτει "ο κλήρος" του αποκλεισμού/απόρριψης στις οικογένειες των αλλοδαπών.
 
Αν δε μπορεί ο Δήμος να προσφέρει παιδικούς σταθμούς & δημοτικά Ιατρεία – δύο από τις ελάχιστες υποχρεώσεις του 
 
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ;
  
Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων
Patissiasynelefsi.blogspot.gr
Κάθε Δευτέρα στις 19:30 στην Αγ. Βαρβάρα (σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: