Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κάτω τα χέρια σας από το κτήμα Δρακόπουλου

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Λίγα λεπτά πριν την έλευση του νέου χρόνου και ενώ ολόκληρο το τέλος της Πατησίων ήταν χωρίς φωτισμό εκδηλώθηκε πυρκαϊά σε ένα από τα διατηρητέα κτίρια του κτήματος Δρακόπουλου (το πρώην Οδοντιατρείο). Η φωτιά προξένησε αρκετά εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο (έκαψε το σύνολο της στέγης, τα κουφώματα, το εσωτερικό και πολλά ακόμα). Θυμίζουμε ότι και πριν 3 μήνες υπήρχε πάλι φωτιά στο ίδιο κτίριο που ευτυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την καταστροφή, ενώ πριν 4-5 χρόνια με αντίστοιχο τρόπο είχε καεί και η βίλα, επίσης διατηρητέα.
Είναι προφανές ότι δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο, τον τρόπο και τη στόχευση μιας τέτοιας εξέλιξης που δύσκολα μοιάζει για τυχαία. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου μισή ώρα πριν την πρωτοχρονιά, την ώρα που οι περισσότεροι περίοικοι έλλειπαν ή ήταν απασχολημένοι στα σπίτια τους. Οι μετανάστες που πρόσφατα είχαν βρει στέγη στο χώρο του κτιρίου επίσης απουσίαζαν, ενώ όλοι μπορούν να φανταστούν ότι ήταν δύσκολο και στην πυροσβεστική να ενημερωθεί και να αντιδράσει (ευτυχώς αυτό δε συνέβη, η πυροσβεστική έδρασε άμεσα και τουλάχιστον σώθηκε το πάρκο και το κτίριο μπορεί να επισκευαστεί). Τις υποψίες και τα ερωτήματα ενισχύει το γεγονός ότι τη μέρα αυτή ήταν σβηστός ο δημοτικός φωτισμός τόσο στους παρακείμενους δρόμους (Πατησίων και Πορφύρα), όσο και εντός του πάρκου, διευκολύνοντας το έργο πιθανών εμπρηστών. Αν συνδυάσει κανείς τα παραπάνω με το γεγονός ότι μόλις 1,5 μήνα πριν ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) προσπάθησε – μέσω Real Estate εταιρίας – να πουλήσει το σύνολο του κτήματος (9 στρέμματα και τα τρία διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του). Η ενέργεια αυτή του ΕΕΣ είναι τόσο παράνομη όσο και απαράδεκτη και προσωρινά αποσοβήθηκε λόγω έλλειψης αγοραστών.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο του κτήματος έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 573/83 χώρος πρασίνου και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό διατηρητέα. Οι κάτοικοι έχουμε καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο για να ακυρώσουμε τις παράνομες πράξεις αποχαρακτηρισμού του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΚΑ, καθώς και της κατεδάφισης του εργοστασίου τον Αύγουστο του 2009. Προσφυγές που εκκρεμούν και πρόσφατα αναβλήθηκε η εκδίκασή τους. Ο Δήμος Αθηναίων από το 1985 έχει μετατρέψει σε δημοτικό πάρκο το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος, ενώ οι κάτοικοι το Σεπτέμβρη του 2009 ανοίξαμε και μετατρέψαμε σε πάρκο και παιδική χαρά το υπόλοιπο. Με πολύ κόπο και προσωπική εργασία τοποθετήσαμε κούνια, τσουλήθρα, τραμπάλα κατασκευάσαμε πηγάδι, παγκάκια, σκηνή και κερκίδες, φυτέψαμε δέντρα, ποτίζουμε και καθαρίζουμε. Το κληροδότημα Δρακόπουλου σαφώς ορίζει ότι το κτήμα μεταβιβάζεται για κοινωφελείς χρήσεις (και όχι για εμπορικές - κερδοσκοπικές) και ότι υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας και για τις μέχρι σήμερα ενέργειες. Τέλος το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει διατηρητέα όλα τα υφιστάμενα κτίρια και υποχρεώνει σε αποκατάστασή τους, ενώ ο ΕΕΣ τα άφηνε να ρημάζουν αν και αποτελούν αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία (από τα πρώτα βιομηχανικά κτίρια στην Αθήνα, τόπος με ιστορική σπουδαιότητα γιατί αποτελεί αδιάσπαστη ενότητα αστικής κατοικίας και βιοτεχνίας από τις ελάχιστα σωζόμενες στην Αθήνα. Ίσως τα διατηρητέα αυτά κτίρια «εμποδίζουν» με τον τρόπο τους τα επενδυτικά σχέδια. Και πάνω απ’ όλα θυμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι και ειδικά τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει αυτό το πάρκο, που τόσο το έχουμε ανάγκη στα Πατήσια, και δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να τσιμεντοποιηθεί.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες και του Δήμου, γιατί με την αδιαφορία του ή προηγούμενες ενέργειές του φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να διαφυλάξει τα κτίρια, να τα καθαρίσει, να τα φωτίσει, να τα αναδείξει για πολιτιστικές και κοινωφελείς δράσεις, που τόσο χρειάζονται στους καιρούς της γενικευμένης κρίσης.
Καλούμε τους συμπολίτες μας με τον αγώνα τους, όπως στη δεκαετία του ΄80 και από το 2009 έως σήμερα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Όπως τα καταφέραμε τότε, έτσι και τώρα θα νικήσουμε. Προειδοποιούμε, τέλος, τον ΕΕΣ και τους υποψήφιους επενδυτές ότι χάνουν το χρόνο και το χρήμα τους.
Το πάρκο θα μείνει τσιμέντο δε θα γίνει
Γλέντι – Συλλογική Κουζίνα (φέρνουμε φαγητό - ποτό)
Κυριακή 15/1/2011 στις 12:30 στο κτήμα Δρακόπουλου
Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου
Λαϊκή Συνέλευση Πατησιών (κάθε Δευτέρα στις 19:00 στον ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια)
patissia.synelefsi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: